top of page

REPTE EN EL SARAGHRAR

Repte en el Saraghrar (2019), trailer, 3' 20"

L'any 1975 una expedició catalana es va proposar assolir el cim del Saraghrar Nord-oest, un cim verge de 7.303 m, el quart més alt de l'Hindu-Kush. En aquell moment, aquesta era una expedició gens convencional ja que els catalans havien triat dur a terme l'ascenció per l'esperó sud-oest, una paret de roca de 1.000 m d'alçada, seguida d'una aresta de 1.300 m de desnivell. L'expedició de l'any 75 va resoldre l'escalada de l'esperó rocallós, que tothom considerava la part més complexa de l'ascenció i varen quedar aturats per falta de temps a 6.020 m, just per sota de l'inici de l'aresta. Dos anys després una segona expedició, amb més mitjans i amb una organització similar a la primera, va reprendre l'ascenció però va quedar frenada a 6.350 m degut a que l'aresta plantejava majors dificultats de les previstes i a que l'envergadura de l'objectiu demanava una logística diferent. Finalment l'any 1982, una tercera expedició va assolir el capdamunt de l'aresta (7.200 m), però no va arrivar al cim del Saraghrar Nord-oest. Repte en el Saraghrar, documenta aquestes expedicions per a intentar desentrellar-ne els èxits i els fracassos i contribuir a situar-les, en la seva justa mida, en la història de l'alpinisme català.

Producció: Estimball Films (2019). Guió i direcció: Miquel Pérez. Producció executiva: Miquel Vilaplana. Assistents de producció: Josep Carbonell, Eulàlia Sancho. Càmeres: Miquel Pérez, Miquel Vilaplana. Operadors de dron: Manel Orbay, Miquel Pérez. Muntatge i post-producció de vídeo: Jordi Crusats. Retolació i grafisme: Jordi Crusats. Música: Storyblocks Audio. Músiques addicionals: Pito Costa, Arnau Vernis. Post-producció d'àudio: Pito Costa (Tales). Durada: 61 min.

Intervenen: Francesc Sàbat, Jordi Colomer, Ramon Bramona, Pere Xaus, Jordi Pons, Josep Manuel Anglada, Jaume Altadill, Joan Martí, Néstor Bohigas, Juan López, Toni Garcia.

Fitxa tècnica: 16:9, 1080, B/N i color, català.

Estrena: Festival Internacional de Cinema de Muntanya de Torelló, novembre del 2019.

 

Saraghrar, Sàbat-Miquel Pérez_1000px.jpg
Saraghrar NW (esquerra) i Central (dreta
Saraghrar, rodatge a Savassona_1000px.jp
Saraghrar_82,_part_baixa_de_l'esperó_100
Cartell Saraghrar_1000px.jpg
Saraghrar 82, part alta de l'aresta_1000
bottom of page