PIRATES

01

  Pirates (2011), trailer 4'40"

 

 

A meitat del anys seixanta del segle passat, un grup de joves escaladors de Barcelona i la seva àrea metropolitana, es varen dedicar a l'obertura sistemàtica de nous itineraris a les parets del massís de Montserrat i altres zones de Catalunya i l'Aragó. En cinc anys (1976-1981) varen obrir a les parets més emblemàtiques de Catalunya, vies difícils d'estil modern i esperit clàssic. Degut a la seva extracció social modesta i amb pocs recursos, varen desequipar algunes vies clàssiques de Montserrat per a tenir material per obrir les seves pròpies vies. Per això varen ser anomenats "Pirates". Cronològicament varen coincidir amb l'aparició a Catalunya de nous hàbits culturals, com el rock i la contracultura, que varen incorporar en els noms i el disseny de les ressenyes de les seves vies. Pirates és un documental que repassa la història del grup amb entrevistes actuals i imatges d'aquella època. Inclou també filmacions actuals amb l'escalada de les vies "Pirata" més representatives, a càrrec d'alguns dels mateixos protagonistes, més de quaranta anys després de la seva obertura.

Producció: Estimball Films (2011). Guió i direcció: Miquel Pérez i Miquel Vilaplana. Càmeres: Armand Ballart, Emili Giner, Ivan Ruiz, Miquel Pérez, Pep Vila, Miquel Vilaplana. Muntatge: Quim Crusellas i Joan Puig (Moviola Produccions). Durada: 65 min.

 

Intervenen: Josep Manuel Anglada, Joan Altimira, Miquel Arcarons, Armand Ballart, Jaume Camarasa, Joan Cerdà, Remi Bresco, Ivan Ruiz, Lluís Hortalà, Albert Iglésies, Jordi Lluch, Pili Martínez, Joan Mulero, Fredi Parera, Antonio Garcia Picazo i José Rodríguez.

Escaladors: Armand Ballart, Emili Giner, Oscar Médel, Juan Ortiz, Miquel Pérez, Antonio G. Picazo, Ivan Ruiz, Pep Vila, Miquel Vilaplana.

Fitxa tècnica: format de rodatge mini DV PAL, 576p, 4:3, b/n i color, català i castellà

Estrena: Festival Internacional de Cinema de Muntanya de Torelló, novembre del 2011

Caràtula_Pirates_de_devant_como_objeto_i